Västra Lindås Samfällighet

Fibernät i VLSF

Vi i Västra Lindås Samfällighet har under 2014 ersatt det uttjänta kabel-TV-nätet. Det nya nätet är gjort av fibertråd i stället för koaxialkabel. Vi har tecknat ett femårigt avtal med tjänsteleverantören Ownit, som tillhandahåller den utrustning som krävs för att kunna koppla ihop vårt fibernät med omvärlden.

Ownit ingår i Telenor-koncernen precis som Canal Digital, vår mångåriga leverantör av kabel-tv. Vi kan därför fortsätta ha kabel-tv med samma analoga kanalutbud som tidigare (T-1 Bas, f.n. 20 kanaler). Vill du ha digital-TV, kunna se på HDTV eller ha fler kanaler t ex behöver du teckna ett eget abonnemang med Canal Digital precis som idag. Kostnaden för fibernätet samt för det analoga kabel-TV-utbudet ingår i samfällighetsavgiften.

Signalen i fibernät skickas med ljus, vilket innebär betydligt mindre störningar. Det innebär också att ljussignalen måste översättas inne i varje hus för att kunna tolkas av tv:n/digitalboxen. Detta görs med hjälp av en fiberomvandlare. Samfälligheten beslutade att skaffa en dubbel omvandlare till varje fastighet, för att de som vill även ska ha möjlighet att ha bredband via fiber. I denna dosa, som kallas för tjänstefördelare eller CPE, är även en router inbyggd (WiFi för trådlös kommunikation). Tjänstefördelaren är en fast installation som stannar i fastigheten vid ägarbyte.

Alla medlemmar har möjlighet att teckna tjänster med Ownit rörande bredband och telefoni. Föreningen har fått ett mycket bra pris på dessa tjänster.